Start een onafhankelijk bedrijf met behulp van inQdo

TaxMarc

Taxmarc

Taxmarc oprichter en chief executive officer (CEO) Marc van Rijbroek creëerde de Taxmarc tax engine in 2006 om de berekening van indirecte belastingen te vereenvoudigen voor bedrijven die SAP gebruiken. Dit product versnelt het maandelijkse financiële afsluitingsproces, vermindert het aantal personeelsleden die interne belastingcontroles uitvoeren en vergroot het vertrouwen dat een organisatie voldoet aan alle relevante belastingwetten. Het voert transacties uit in meerdere belastingjurisdicties en kan duizenden facturen per dag verwerken. Het bedrijf ontwikkelt ook een web-based interface die te gebruiken is door bedrijven met elk ander ERP-systeem, dus niet alleen SAP.


In 2015 verkocht van Rijbroek Taxmarc aan PwC en trad in dienst bij het adviesbureau. Na jaren van klanten adviseren en het product verder ontwikkelen bij PwC, zag hij begin 2022 een kans om zijn bedrijf opnieuw te lanceren als zelfstandige onderneming. Maar, daarvoor moest hij snel een nieuwe IT-infrastructuur voor Taxmarc opzetten zónder de huidige gebruikers te belemmeren, waaronder 20 wereldwijde ondernemingen in de consumptiegoederen-, productie- en chemiesector.


Het team dat van Rijbroek had samengesteld binnen het nieuwe bedrijf was niet voorbereid op deze technische uitdaging. “We hadden niet genoeg kennis over de cloud en het hosten van SAP-systemen om zo snel een onafhankelijk Taxmarc op te zetten”, zegt Van Rijbroek. “We hadden een partner nodig die ons naar de cloud kon verhuizen, onze infrastructuur kon beheren en ons kon ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe functies en mogelijkheden, zodat wij ons konden richten op onze kernactiviteiten.”

'inQdo speelt in op onze behoeften. Hun teams luisteren naar onze behoeften en samen vinden we zo de beste oplossing. Het is een geweldige relatie.'

Marc van Rijbroek, Chief Executive Officer at Taxmarc

Snelle, succesvolle migratie naar SAP op AWS verlaagt de kosten met 40%
 

Van Rijbroek nam contact op met AWS-partner inQdo, waarmee hij bij PwC had samengewerkt. inQdo beschikte over de SAP-ervaring en AWS-expertise die Taxmarc nodig had om een cloud-service te lanceren. Binnen 2 maanden werkten de twee bedrijven samen om Taxmarc te migreren naar SAP op AWS. Zij bieden een bewezen succesvolle aanpak, ondersteund door ervaring met het bedienen van SAP-klanten in de cloud. “Het halen van zo’n strakke deadline was een uitdaging”, zegt Peter Perebooms, medeoprichter van inQdo. “Ik ben er echt trots op dat we erin geslaagd zijn om de kosten laag en Taxmarc stabiel te houden voor zijn klanten. Het ging zo soepel omdat onze teams goed samenwerken.”

 

Om SAP-systemen snel te kunnen implementeren, maakt inQdo gebruik van AWS CloudFormation, dat cloud provisioning versnelt met de infrastructuur als code. Het bedrijf gebruikt ook Amazon CloudWatch om AWS-bronnen en -toepassingen te monitoren. Dit betekent dat het voortdurend de status van resources in de gaten houdt en kan ingrijpen wanneer dat nodig is, om het platform in de lucht te houden. Taxmarc was tevreden over de migratie. “inQdo speelt in op onze behoeften”, zegt Van Rijbroek. “De teams luisteren naar onze behoeften en samen vinden we zo de beste oplossing. Het is een geweldige relatie.”

 

Taxmarc heeft zijn maandelijkse infrastructuurkosten met 40 procent verlaagd door gebruik te maken van AWS on-demand computing, vergeleken met de vorige opzet onder PwC. Voor test- en ontwikkelsystemen heeft de oplossing slechts een paar dagen per maand rekencapaciteit nodig, dus betaalt Texmarc alleen wanneer deze systemen in gebruik zijn. Dat is voordeliger dan betalen voor een vast serviceniveau met piekcapaciteit met servers op locatie, waarbij die systemen een groot deel van de tijd ongebruikt blijven. Taxmarc optimaliseerde ook de operationele kosten omdat inQdo een managed service biedt die Taxmarc het managen en de kosten bespaart van het inhuren van fulltime medewerkers om het cloud-platform te beheren.

“Het is ons doel om de cloud te vereenvoudigen. We gebruiken AWS en cloud-infrastructuur om het Taxmarc gemakkelijk te maken zijn doelen te bereiken.”

Peter Perebooms, Founder of inQdo

Innoveren voor toekomstige groei met inQdo en AWS
 

Het Taxmarc-team kan nu innoveren en nieuwe mogelijkheden ontwikkelen die hun groei ondersteunen. Bijvoorbeeld om haar klantenbestand uit te breiden buiten SAP-gebruikers, moet Taxmarc gaan samenwerken met andere ERP-systemen. In samenwerking met inQdo creëerde Taxmarc een API (application programming interface) die gegevens uit elk systeem verzamelt om de indirecte belastingverplichtingen te berekenen. De twee bedrijven lanceerden de nieuwe functie na 2 weken samen ontwikkelen met behulp van Amazon API Gateway, waarmee ontwikkelaars API’s kunnen creëren, onderhouden en beveiligen. De mogelijkheid om te integreren met elk platform betekent dat Taxmarc meer kleine en middelgrote bedrijven aanspreekt, naast de grote ondernemingen.

 

De vraag naar Taxmarc groeit naarmate overheden strenger worden in het handhaven van de belastingwetgeving. Door te werken met inQdo kan Taxmarc eenvoudig zijn capaciteit opschalen om aan deze grotere vraag te voldoen, dankzij de Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), die veilige en schaalbare rekencapaciteit biedt. Het toewijzen van extra Amazon EC2-instanties kan nu snel wanneer grote hoeveelheden klantgegevens verwerkt moeten worden. Die kunnen oplopen tot 10 miljoen records in één batch. “Het is ons doel is om de cloud te vereenvoudigen”, zegt Perebooms. “We gebruiken AWS en een cloud-infrastructuur om het Taxmarc gemakkelijk te maken om hun doelen te bereiken.

 

Taxmarc heeft grote ambities voor de toekomst, waaronder het bouwen van een cloud-native versie van zijn tax engine en het lanceren van data-analyse- en ‘tax auditing’-diensten. inQdo blijft het bedrijf ondersteunen met het beheren van de infrastructuur en het leveren van engineering expertise voor nieuwe features en producten. “Toen ik voor het eerst overwoog PwC te verlaten, dacht ik dat het misschien te moeilijk zou zijn om Taxmarc snel naar de cloud te verplaatsen en toch alles soepel te laten werken voor onze klanten”, zegt van Rijbroek. “Maar dat en meer hebben we bereikt door de juiste partner te vinden en samen de uitdagingen op te lossen.”