inQdo optimaliseert AWS Cloud van Otrium

'Intensieve samenwerking zorgt voor synergie en kennisdeling'

039 Otrium Flatlays 2022 10 06 luca 9 Conscious female China White tonsurton 1

Otrium is een online mode outlet met de missie om alle wereldwijd geproduceerde kleding ook daadwerkelijk gedragen te laten worden. Met inmiddels meer dan 5 miljoen leden vormen schaalbaarheid, security en kostenbeheersing de grote uitdagingen voor het cloud-born bedrijf. inQdo  helpt Otrium bij het inrichten, verbeteren en optimaliseren van hun AWS Cloud zodat Otrium zich kan richten op groei.

De oprichters van Otrium, Milan Daniels en Max Klijnstra, kwamen op het idee voor het platform omdat ze een oplossing zochten voor de overtollige voorraden van hun kledingbedrijf. Ze realiseerden zich dat er nog geen oplossing was voor modemerken om deze items te verkopen waarbij branding, winstgevendheid en het verlengen van de levensduur samen komen. Sterker nog, ze kwamen erachter dat zo’n 15 procent van alle kleding die wereldwijd wordt geproduceerd, nooit wordt gedragen, maar op de vuilnisbelt belandt of wordt verbrand. Ze bedachten een online platform waar kledingmerken hun overtollige voorraden met korting kunnen verkopen: Otrium.

Groeispurt

“Het bedrijf is geboren in de cloud”, vertelt Leander Sikma, CTO bij Otrium. Hoewel de systemen initieel bij verschillende partijen draaiden, werd bij de groeispurt in 2018 duidelijk dat de grenzen van die oplossing waren bereikt. “De omgeving die we toen hadden, was niet schaalbaar genoeg voor de groei die we doormaakten, dus gingen we op zoek naar een andere oplossing.” Aangezien Sikma al ervaring had met AWS Cloud viel de keuze al snel op die optie. “Zij waren op dat moment bovendien de grootste en beste cloudleverancier die de meeste services bood.” In eerste instantie werd de migratie door het eigen IT-team van Otrium uitgevoerd, maar al snel realiseerde Sikma zich dat hij voor de schaalbaarheid en het finetunen van de cloudomgeving wel wat extra ondersteuning kon gebruiken.

“Hoe efficiënter de architectuur is, hoe minder onze uitstoot.”

Leander Sikma - CTO Otrium

Finetunen en optimaliseren

“In de beginperiode groeide Otrium harder dan de technologische architectuur en ons relatief kleine IT-team aankonden. De samenwerking met inQdo betekende dat we een groot team met extensieve kennis achter ons kregen die kon helpen bij het finetunen, verbeteren en oplossen van problemen”, vertelt Sikma. “Zeker in de beginperiode hebben zij ons enorm geholpen om het fundament van onze AWS Cloud goed neer te zetten; cruciaal voor onze latere schaalbaarheid.” Daarnaast hielp inQdo bij verschillende security-aspecten om ervoor te zorgen dat de gehele infrastructuur veilig werd ingericht. “Met de groei van het bedrijf, stegen de cloudkosten eveneens, waardoor de laatste tijd de focus vooral op kostenefficiëntie ligt.” Niet alleen wist inQdo aantrekkelijke kortingen te bedingen bij AWS services met behulp van het Enterprise Discount Programma, ook het optimaal inrichten van de cloud zorgt voor kostenefficiëntie. “Daarin is inQdo heel proactief”, zegt Sikma. “Ze lichten onze omgeving door om te kijken of we bepaalde services wellicht beter uit kunnen zetten omdat we ze niet gebruiken, welke instances een upgrade nodig hebben, of ze adviseren over nieuwe services die beter passen in onze architectuur.”

Kosten- en CO2-reductie

Het doel is om de architectuur effectiever en beter in te zetten zodat het bedrijf meer kan bereiken met minder geld. Voor Otrium gaat de kostenbesparing niet alleen over geld. “We koppelen dat ook aan onze duurzaamheidsstrategie.” We zijn momenteel bezig met een realtime dashboard om onze carbon footprint inzichtelijk te maken. Hierin zijn ook de emissies die samenhangen met de architectuur opgenomen. Daaruit blijkt dat hoe efficiënter de architectuur is, hoe minder onze uitstoot”, legt Sikma uit. “Hoewel veel cloudleveranciers duurzaam bezig zijn met windmolenparken en andere vormen van duurzame energie, heeft iedere kWh die wordt verbruikt impact op de CO2-emissie. We hebben heel sterk een missie en willen daar dus zelf ook aan bijdragen. Dus naast de kostentechnische besparing, is het optimaal inrichten van onze cloud cruciaal om onze CO2-uitstoot te reduceren.”

Waardevolle partner

Hoewel inQdo in beperkte mate Managed Services aan Otrium verleent, roemt Sikma juist de nauwe samenwerking met de AWS-partner. “We willen ons eigen DevOps-team zoveel mogelijk zelf laten doen, maar op cruciale momenten is het noodzakelijk om externe hulp in te schakelen. Door de intensieve samenwerking met de experts van inQdo vindt er veel kennisdeling plaats waardoor er synergie tussen beide bedrijven ontstaat.” De proactieve houding en het meedenken op alle fronten valt steeds op in de relatie met inQdo. De AWS Cloud is cruciaal voor de operatie en het succes van Otrium en op verschillende momenten speelde de expertise van inQdo een belangrijke rol. “In de beginperiode zijn zij essentieel geweest voor het creëren van schaalbaarheid.” Op piekdagen bij bepaalde sales of Black Friday staat de AWS-partner ook altijd stand-by om, indien nodig, onmiddellijk te kunnen bijspringen en eventuele problemen op te lossen. “Een partner die met één telefoontje bereikbaar is, jouw organisatie door-en-door kent en proactief meedenkt, is zeer waardevol”, zegt Sikma.

Over Otrium

Otrium is een online platform waar grote en kleine merken hun overtollige voorraad kunnen verkopen. Het bedrijf werd in 2017 opgericht door twee jonge ondernemers die na een jaar al meer dan een half miljoen aan groeigeld wisten op te halen bij investeerders. Inmiddels heeft Otrium zo’n 130 medewerkers en groeit nog steeds. Het bedrijf is actief in diverse Europese landen en de Verenigde Staten.