ESG-verslaggeving op AWS met inQdo

Salacia Solutions bouwt een cloud-native oplossing voor ESG-verslaggeving op AWS met inQdo 

Design AW Scase5 1

Managementsamenvatting

Salacia Solutions heeft een platform gebouwd op Amazon Web Services (AWS) voor rapportages op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (internationaal bekend als ESG: environment, society & governance). Het nieuwe platform heeft al ruim 25 klanten on board heeft en is erop voorbereid om dit aantal in de komende 2 jaar exponentieel te laten groeien. De oprichters hadden het systeem oorspronkelijk gebouwd met behulp van spreadsheets, maar wilden graag overgaan op een cloud-native platform dat gebruikt kon worden door grote ondernemingen, omdat verwacht wordt dat ESG-verslaggeving vanaf 2024 verplicht gaat worden voor bijna 50.000 bedrijven in heel Europa. Het bedrijf besloot zich te wenden tot AWS-partner inQdo om te helpen bij het opzetten van een veilige en schaalbare infrastructuur op basis van AWS Lambda en Amazon DynamoDB.

Een cloud-native ESG-platform tot stand brengen

In 2021 heeft de in Nederland gevestigde software-startup Salacia Solutions een applicatie ontwikkeld om organisaties te helpen met het bijhouden en rapporteren over zaken rondom milieu, maatschappij en bestuur, ook bekend als ESG. Deze verslaggeving maakt bedrijfsmatige milieueffecten inzichtelijk door gegevens te verzamelen rondom o.a. brandstof- en energieverbruik, instroom van grondstoffen, en relevante kenmerken van werknemers om vervolgens de werkelijke impact te berekenen.

 

ESG-verslaggeving wordt steeds belangrijker. Naar verwachting zal de Europese Unie (EU) vanaf 2024 ESG-verslaggeving verplichten voor alle in Europa gevestigde beursgenoteerde bedrijven, gevolgd in 2025 door alle grote niet-beursgenoteerde bedrijven. Hiervoor zullen ongeveer 50.000 bedrijven hun bedrijfsprocessen en toeleveringsketens moeten doorspitten om, naast hun gebruikelijke financiële verslagen, hun milieueffecten nauwkeurig te kunnen berekenen en erover te rapporteren.

 

Salacia Solutions bouwde hun lokale ESG-oplossing in 2021, maar wilde het eindproduct bouwen op basis van AWS. Voor ondersteuning bij het opleveren, werd gekozen voor een samenwerking met lokale integratieconsultant en AWS-partner inQdo. “We hebben voor AWS gekozen omdat het technisch gezien de beste oplossing was,” aldus Kees Kerstens, medeoprichter van Salacia Solutions. “InQdo hielp ons met de keuze van de meest geschikte AWS-diensten en bij de opzet van een infrastructuur die zowel kosteneffectief was en tegelijkertijd maximale prestaties leverde.” Deze AWS-partner heeft Salacia ook geholpen om zich voor te bereiden op certificering volgens de internationale ISAE 3402-norm.

“Dankzij AWS en inQdo hebben we een schaalbaar platform dat de aankomende ESG-wetgeving volledig afdekt. De rapporten die we hiermee produceren zijn volledig traceerbaar, transparant en gemakkelijk te controleren door een accountant.”

Kees Kerstens - Co-founder, Salacia Solutions

ESG-platform gebruikt serverloze technologie om kosten en schaal te optimaliseren

De twee oprichters van Salacia Solutions bouwden de oorspronkelijke functionaliteit van het platform met spreadsheets op basis van hun ervaring bij een adviesbureau met duurzaamheid als specialisatie. Ze wilden de service echter verder ontwikkelen tot een cloud-native applicatie die automatisch de relevante gegevens verzamelt en de nodige berekeningen uitvoert. “We hadden ruime ervaring met het maken van ESG-berekeningen, maar we moesten onze kennis omzetten in een praktische softwareoplossing,” zegt Kerstens. “We wilden ons geen zorgen maken of het klopte qua AVG, veiligheid of infrastructuur – het moest allemaal gewoon werken zodat wij ons konden richten op het platform zelf.”


Gezien ze API’s wilden gebruiken om informatie van klanten te verzamelen, kozen ze voor Amazon API Gateway, een volledig beheerde service waarmee ontwikkelaars eenvoudig API’s op elke schaal kunnen maken, publiceren, onderhouden, bewaken en beveiligen. Ze gebruikten ook AWS App Runner, een volledig beheerde applicatieservice waarmee gebruikers webapplicaties en API-services kunnen bouwen, implementeren en uitvoeren zonder eerdere ervaring met infrastructuur of containers. Om alle API-verzoeken aan te sturen, gebruikten ze AWS Lambda, een serverloze, event-driven computing service waarmee gebruikers code kunnen uitvoeren voor vrijwel elk type applicatie of backend-service zonder servers aan te schaffen of in beheer te nemen.

Alle gegevens en berekende resultaten werden opgeslagen met behulp van Amazon DynamoDB, een volledig beheerde serverloze key value NoSQL-database, ontworpen om krachtige toepassingen op elke schaal te kunnen draaien. “We gebruiken een inbound API zodat de klant gemakkelijk zijn gegevens met ons platform kan delen,” zegt Kerstens. “Vervolgens verrijken we de data, voeren we een analyse uit en slaan we de resultaten op in DynamoDB. Dit gaat allemaal zonder gebruik van een server, dus we betalen alleen voor de bronnen die we gebruiken.”


Om eenvoudig gebruikersaccounts en toegangssleutels te beheren, kozen ze voor Amazon Cognito dat een veilig, wrijvingsloos beheer van klantidentiteit en -toegang biedt dat kan worden opgeschaald, en AWS Secrets Manager dat helpt bij het beheren, ophalen en roteren van databasegegevens, API-sleutels en andere geheimen gedurende hun gehele levenscyclus.

Het Salacia Solutions ESG Platform nu klaar voor het grote werk

Het platform van Salacia Solutions heeft nu de juiste infrastructuur om de uitbreiding te ondersteunen. Kerstens verwacht ook de komende 2 jaar een grote toestroom van klanten. “Er zullen veel bedrijven verplicht zijn om ESG-berekeningen te maken en dit soort jaarverslagen te produceren,” zegt Kerstens. “Dankzij AWS en inQdo hebben we een schaalbaar platform dat de aankomende ESG-wetgeving volledig afdekt, en de rapporten die we produceren zijn volledig traceerbaar, transparant en gemakkelijk te controleren door een accountant.”

 

Kerstens is erg blij met de manier waarop inQdo haar diensten heeft aangepast aan de kaders van wat Salacia nodig had. Vanaf 2021 heeft inQdo geholpen bij het opzetten van de infrastructuur en het trainen van het personeel van Salacia Solutions in het gebruik van cloudtechnologieën. Begin 2022 had Salacia zijn eerste klant, maar dat is ondertussen uitgebreid naar ruim 25 klanten en honderden individuele gebruikers. Op dit moment speelt inQdo nog altijd een adviserende rol, helpt Salacia op de hoogte te blijven van nieuwe services en geeft de nodige technisch advies op zijn tijd. “Ons eigen softwareteam beheert nu onze infrastructuur, maar inQdo is altijd beschikbaar als we advies nodig hebben; ze reageren altijd snel,” zegt Kerstens. “Er worden voortdurend nieuwe AWS-diensten geïntroduceerd en inQdo helpt ons ervoor zorgen dat we de beste diensten gebruiken die aan onze eisen voldoen.”

Over Salacia Solutions

De in Nederland gevestigde software-startup Salacia Solutions heeft een gespecialiseerd platform ontwikkeld voor het bijhouden en rapporteren over zaken rondom milieu, maatschappij en bestuur (ESG) dat bedrijfsmatige milieueffecten inzichtelijk maakt door gegevens te verzamelen rondom o.a. brandstof- en energieverbruik, instroom van grondstoffen, en relevante kenmerken van werknemers, om vervolgens de werkelijke impact te berekenen. Opgericht in 2021 en gevestigd in Rotterdam (NL), heeft Salacia momenteel 15 medewerkers in dienst en bedient klanten over de hele wereld. 

AWS-Services


Voordelen

  • Innovatie gericht op het bijhouden en rapporteren over zaken rondom milieu, maatschappij en bestuur (ESG)
  • Kostenoptimalisatie door alleen te betalen voor gebruikte bronnen
  • Veerkracht omdat het platform op- en afschaalt op basis van de huidige vraag
  • Meer dan 25 bedrijven voldoen al aan de eisen van ESG-verslaggeving
  • Flexibiliteit om mee te groeien met veranderende (Europese) regelgeving