Diepgaande AWS-kennis zorgt voor stabiel platform

Diepgaande AWS-kennis van inQdo zorgt voor stabiel platform om klanten van NET2GRID te kunnen bedienen

Carsharing 4382651

De energietransitie is voor een belangrijk deel een digitale transformatie. Om energieretailers te helpen nieuwe technologie en mogelijkheden te adopteren en ontwikkelen, helpt NET2GRID zijn klanten bij het genereren van inzicht uit gegevens uit slimme meters. Een schaalbaar AWS-platform is cruciaal om deze diensten te kunnen bieden. NET2GRID schakelde inQdo in voor de hosting van het platform, onderhoud en consultancy.

NET2GRID werkt met energieretailers aan de gepersonaliseerde betrokkenheid van hun klanten door het analyseren van slimme metergegevens en het verhogen van de customer lifetime value. Dat begint bij inzicht in energieverbruik. “Veel consumenten hebben een app van hun energieleverancier waarin ze kunnen zien wanneer en hoeveel energie ze gebruiken. De data en analyse die daaraan ten grondslag ligt, komt via onze systemen”, vertelt Peter Broekroelofs, CTO bij NET2GRID. “Doordat we een enorme hoeveel data uit slimme meters kunnen verwerken, kunnen we patronen ontdekken en energieleveranciers helpen deze kennis te delen met hun klanten.” Als voorbeeld geeft hij dat bezitters van elektrische voertuigen hun auto het beste kunnen opladen wanneer het energietarief laag is, als de zon schijnt. “Zeker nu dynamische tarieven steeds meer worden ingezet en prijzen dus kunnen fluctueren, is inzicht cruciaal. Bovendien moeten energiebedrijven en consumenten samenwerken om het energienet niet te overbelasten.”

AWS-partner

Tot een jaar of acht geleden draaiden de opslag- en analysesystemen van NET2GRID in eigen huis, maar om tijd en kosten te besparen, werd ervoor gekozen om de systemen naar de cloud te brengen. “De keuze voor AWS was eenvoudig, want zij waren op dat moment de grootste speler. Bovendien hanteren zij een prima prijs-kwaliteitverhouding.” Om de migratie in goede banen de leiden, werd de hulp van inQdo ingeschakeld. NET2GRID draait twee belangrijke onderdelen van zijn product in de cloud: Energy AI bestaat uit talloze modellen die meetgegevens verwerken, analyseren en beschikbaar maken voor energieretailers. Daar heeft het AI-bedrijf een servicesplatform omheen gebouwd dat het, via een omvangrijke API, eenvoudiger moet maken voor energieleveranciers om apps voor hun klanten te ontwikkelen. “Bij dat platform helpt inQdo als AWS-partner bij de set-up van de cloudinfrastuctuur en ondersteuning met consultancy”, zegt Broekroelofs.

Kostenoptimalisaties en toolselecties

De grootste uitdaging bij het overbrengen van systemen naar de cloud waren de invoer, opslag en het ophalen van tijdreeksgegevens, omdat deze heel anders zijn dan relationele gegevens en databases. “inQdo hielp ons met professionele diensten in de vorm van kostenoptimalisaties en toolselecties.” Alle NET2GRID-klanten hebben een apart, dedicated AWS-account om privacy- en factureringsredenen. “Dit betekent dat het implementatiemodel een stevige en stabiele basis moet hebben. De NET2GRID IoT hardware creëert een real-time datastroom met 1 datapunt per 3 seconden per huishouden. Dat is een enorme grote hoeveelheid gegevens, wat betekent dat de API en onderliggende infrastructuur eenvoudig moeten kunnen schalen en kosten moeten kunnen worden geoptimaliseerd.” Vooral de schaalbaarheid was een belangrijke overweging om voor de cloud te kiezen, vertelt Broekroelofs. “Eigen hardware en software vergt veel onderhoud en is minder flexibel uit te breiden op piekmomenten. In de cloud maken we gebruik van een managed omgeving en zijn virtuele servers bijgeplaatst of uitgezet met een druk op de knop. Zeker gezien de hoeveelheid klanten die we bedienen is economisch schalen op een eigen platform vrijwel onmogelijk.”

'inQdo hielp ons met professionele diensten in de vorm van kostenoptimalisaties en toolselecties.'

Peter Broekroelofs

Edge AI

Doordat verwerking van de data in de AWS-cloud plaatsvindt, kan NET2GRID bovendien eenvoudiger innoveren en nieuwe datastromen integreren. Zo is het bedrijf de laatste tijd druk met ‘edge AI’, waarbij gegevens niet centraal worden geanalyseerd, maar aan de rand van de cloud. “Dus op of dichtbij de slimme meter zelf”, verduidelijkt Broekroelofs. “Zo kunnen er slimme triggers worden gegeven wanneer grote apparaten worden gebruikt en kan bijvoorbeeld het beste moment worden bepaald om de auto op te laden of de droger aan te zetten.” Daarvoor is het noodzakelijk dat gegevens nóg meer real-time verwerkt gaan worden. Op dit moment geven slimme meters eens per kwartier elektriciteitsdata door aan de netbeheerder, die pas een dag later beschikbaar is, maar met additionele hardware van NET2GRID is de data direct beschikbaar. “Met al die informatie kunnen energieretailers nóg meer waarde toevoegen voor hun klanten, doordat ze heel snel inzichtelijk kunnen maken wanneer en hoeveel energie wordt verbruikt en opgewekt door zonnepanelen. Zo kun je als klant bepalen wanneer de beste momenten zijn om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden. Maar ook hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van een peergroup of je verbruik in een andere periode.”

Diepgaande kennis

Voor NET2GRID is inQdo een waardevolle sparringpartner op het gebied van AWS. “Zij zijn onze go-to-partner wanneer het gaat om kennis en kunde op AWS. inQdo bedient meerdere klanten die vergelijkbare issues tegenkomen als wij. Die ervaring is waardevol, omdat ze snel kunnen schakelen en kunnen teruggrijpen eerder geleerde lessen bij een andere organisatie. Daardoor worden er soms zaken gesignaleerd waar we zelf nog niet eens achter waren”, zegt Broekroelofs. Vooral de diepe AWS-kennis van inQdo wordt geroemd door de NET2GRID-CTO. “Vooral ook voor ons ‘team van enablers’, onze infrastructuurmensen die verantwoordelijk zijn voor tooling, is het fijn om een partner te hebben waar ze terecht kunnen. Daarnaast is inQdo ook heel sterk op kostenbewustzijn en hebben ze allerlei tooling om het gebruik van de AWS-cloud te optimaliseren en zo kostenefficiënt te werken.”

Over NET2GRID

NET2GRID is een AI-bedrijf dat energieleveranciers in staat stelt leiders te worden op het gebied van energietransitie door waarde te ontsluiten uit slimme meters. Het bedrijf biedt nauwkeurige inzichten en voorspellingen op het gebied van energie voor woningen dankzij unieke knowhow in het verzamelen en analyseren van slimme metergegevens. Er werken zo’n tachtig mensen met 7 nationaliteiten in de twee vestigingen in Nederland en Griekenland.