Peter Perebooms, oprichter en eigenaar van AWS-specialist inQdo, is blij met de zij-instromers in zijn organisatie. “We zijn een bedrijf dat sterk op mensen gericht is en op deze manier slaan we twee vliegen in één klap: de zij-instromers krijgen de kans om in de ICT-branche te werken, en wij kunnen sneller mensen vinden en opleiden.” Vanuit Techgrounds krijgen kandidaten namelijk een basisopleiding van een aantal maanden waarna ze bij een bedrijf hun kennis verder verdiepen en verbreden.
Out of the box
Wim Kimenai is een van de werknemers die via Techgrounds bij inQdo terechtkwam. Hij heeft een achtergrond in de muziek en de Herman Brood Academie gevolgd. “De muziekwereld is een heel harde en onzekere wereld. Zeker toen mijn inkomen in de corona periode volledig wegviel, realiseerde ik me dat ik muziek liever als hobby hield.” Ook zijn huidige collega Ben Buitendijk, die eerder als DJ en producer werkte, zag zijn inkomen door de lockdowns verdampen. De stap naar IT was voor beiden snel gezet. “In de muziek werk je ook veel met computers, dus veel kennis, over bijvoorbeeld troubleshooting, had ik al”, zegt Buitendijk. En om te kunnen innoveren is het noodzakelijk om out of the box te kunnen denken. Iets dat cruciaal is in de muziekwereld, zegt Kimenai. “Je kunt herhalen wat anderen al hebben gedaan, maar dat brengt je niet verder. Vooral wanneer je iets nieuws en unieks maakt, heb je succes in die wereld.”
“Bij inQdo krijg ik de vrijheid om zelf mijn pad te kiezen.”
Omscholen tot cloud engineer
Een derde collega die via Techgrounds bij inQdo kwam, Mohammed Agulmous, zit inmiddels het langste van de drie bij het bedrijf, nadat hij een aantal jaren in het hotelmanagement had gewerkt. “Ik had op het MBO al de richting ICT-systeembeheer gedaan, dus ik kende de IT-wereld al een beetje.” Agulmous zat in de lockdown eveneens thuis doordat het hotel waar hij werkte gesloten was en hij onderzocht naar welke functies in de ICT de meeste vraag was. “Dat waren cloud engineer en web developer. Dat laatste trok me niet echt, dus ik heb me laten omscholen tot cloud engineer.” Via-via kwam hij in contact met Techgrounds waar hij een basisopleiding volgde van een aantal maanden. Het duurde vervolgens nog even voordat hij daadwerkelijk bij inQdo aan de slag kon. “Ik zat in een van de eerste lichtingen van Techgrounds en toen was er nog geen job matching. Ik moest na de opleiding zelf op zoek naar een werkgever en toen bleek dat veel bedrijven in Nederland met Azure werken. De opleiding van Techgrounds focust juist meer op AWS, en dat vond ik trouwens ook veel leuker en interessanter.” Toen hij en inQdo elkaar eenmaal gevonden hadden, was de match snel gemaakt.
Direct opgenomen
Alle drie roemen ze de sfeer die bij het bedrijf heerst. De ruimte die er is om te leren, om jezelf te ontwikkelen, maar ook hoe collega’s allemaal onvermoeibaar klaar staan om vragen te beantwoorden en nieuwelingen wegwijs te maken binnen de organisatie en de cloudwereld van AWS. Buitendijk kwam binnen nadat hij zichzelf had leren programmeren en vervolgens de Techgrounds-opleiding had gevolgd. “Ik had dus best veel technische kennis, maar dan zit je ineens bij een organisatie die veel klanten bediend die ieder de AWS-cloud weer op een eigen manier inrichten en gebruiken. Het was een uitdaging om te leren hoe je daarmee omgaat, maar daar hielpen inQdo-collega’s heel goed bij.” Bovendien kreeg hij direct leuke klussen, omdat hij al kon programmeren. “Het was fijn om te merken dat er direct werd ingespeeld op wat ik kon en leuk vond. Dat is heel motiverend.”
Vrijheid om te ontwikkelen
Agulmous: “Vanaf de eerste dag werd ik met open armen ontvangen en kon ik bij iedereen terecht voor vragen.” Ook de Playstation en pooltafel die in het pand staan, worden op waarde geschat. “Er is ook ruimte om buiten werktijd nog even met je collega’s wat te doen en plezier te maken.” Kimenai: “De sfeer bij inQdo is heel open, er is ruimte om fouten te maken en te leren. Bovendien is het inderdaad ook gewoon heel gezellig.” Agulmous wil zich binnen inQdo graag verder ontwikkelen richting developer. “Bij inQdo krijg ik de vrijheid om zelf mijn pad te kiezen. Dat vind ik heel belangrijk.” Kimenai vindt het securitydeel heel erg interessant en wil daar graag in doorgroeien. “Het lijkt me tof om op termijn daar meer mee te kunnen doen, bijvoorbeeld als developer, zodat ik echt dingen kan maken voor klanten.” Die creativiteit is iets dat hij meeneemt uit zijn muziekverleden. “Ik houd ervan om dingen te maken die meerwaarde bieden voor een ander.”
Welkome vaardigheden
Techgrounds werd in 2019 opgericht om te bewijzen dat er een overvloed aan verborgen talent geactiveerd kan worden naar IT-banen. Nog te veel IT’ers in spe zetten niet de stap naar een nieuwe carrière door de obstakels die ze ervaren, vindt de organisatie. Daarom maakt Techgrounds IT voor iedereen toegankelijk en activeert op die manier een nieuwe doelgroep. “Voor Techgrounds is motivatie belangrijker dan achtergrond, ervaring of kennis”, zegt Perebooms. “Daarin kunnen we ons als inQdo goed vinden. Bovendien sluit de basisopleiding die wordt gegeven, goed aan op onze praktijk.” Vaardigheden uit een vorige achtergrond, bieden een belangrijke meerwaarde voor inQdo. “In het hotelwezen is communicatie cruciaal”, vertelt Agulmous. “Dat is, denk ik, de grootste vaardigheid die ik meeneem richting mijn nieuwe baan in de IT. En geduld en professionaliteit, ook wanneer ik te maken had met lastige gasten”, vult hij met een knipoog aan. Buitendijk en Kimenai nemen vaardigheden mee uit hun muziekcarrière naar inQdo. “Communicatie, troubleshooting en creativiteit”, klinkt het. Perebooms is zeer tevreden over de werknemers die via Techgrounds binnenkomen. “Ze groeien snel, willen graag leren en passen bovendien goed in ons team.”